fbpx

Matti Heikkisen terveiset Suomen Olympiajoukkueelle:
Betoninkova suoritus!

BY Linda Hirvonen
14.02.2022

Mikäpä se olisi suomalaisilla mielessä Talviolympialaisten aikaan muu kuin hiihto. Lajin maailmanmestari Matti Heikkisen kotona hiihto on yhä luonnollisesti läsnä arjessa, mutta myös yllättävällä tavalla - graafisen betonin tekniikalla tehdyssä Joukko -taideteoksessa. Juttelimme hetkisen Heikkisen kanssa helmikuussa Olympialaisten ollessa kiivaimmillaan.

Kuva 1: "Joukko" teos. Kuva: Lakka

Hiihdon maailmanmestarin, nykyisin rakennusalalla vaikuttavan, Matti Heikkisen kotona on graafisen betonin tekniikalla toteutettu "Joukko" -taideteos, joka kuvastaa hiihdon yhteislähtöä. Heikkinen kertoo, että kyseessä oli kokonaisuudessaan mielenkiintoinen kodin rakennusprojekti, jossa taideteoksen sisältävä sisäseinä-betonielementti oli rakennuksessa jo ennen kattoa. Heikkisen kotitalo rakennettiin vuoden 2014 Asuntomessujen kohteeksi ja sen on suunnitellut hänen veljensä Arkkitehti Sami Heikkinen. Talon toimittajana oli Lakka Kivitalo.

Arkkitehti Sami Heikkisen mukaan yksitasoisen asuinrakennuksen suunnittelun lähtökohtana oli paljon matkustavan lapsiperheen huoleton asuminen sekä asunnon kestävyys ja mukautuminen vaihteleviin elämäntilanteisiin. Rakennuksen materiaalipaletti muodostuu yksinkertaistaen pystypintojen kivestä ja lattiasta kattoon ulottuvista lasisista ovista ja ikkunoista sekä vaakapintojen puusta.

Arkkitehti Heikkinen kuvailee kuinka rakennus muodostuu makuu- ja pesutilat sisältävistä neljästä kivisestä kappaleesta. Näiden väliin jäävässä plus-merkin muotoisessa tilassa on asunnon oleskelutilat, keittiö ja eteinen. Tämän yhtenäisen tilan kautta avautuu ristikkäisiä näkymiä läpi rakennuksen. Tässä tilassa sijaitsee myös Joukko-teos. 

Matti Heikkinen kertoo, että graafisen betonin tarina hänen kotiinsa sai alkunsa, kun hiihdon suuri taustavaikuttaja, nyt jo edesmennyt Rakennusteollisuudessa vaikuttanut, Arto Suikka teki aloitteen siitä, että Heikkisen tulevassa kodissa voisi hyödyntää graafisen betonin tekniikkaa. Asia soljui eteenpäin, kun talon suunnitelleen Heikkisen veljen Arkkitehti Sami Heikkisen kautta löytyi taiteilija Tatu Tuominen. Teoksen tuli olla aiheeltaan ja materiaaliltaan aikaa kestävä.

Kuva 2: Tatu Tuomisen "Joukko" teoksen mustavalkoinen luonnos.

Kuvataiteilija Tatu Tuominen oli innoissaan, kun arkkitehti Sami Heikkinen pyysi suunnittelemaan graafisella betonilla toteutettavan teoksen hiihtäjä, maailmanmestari Matti Heikkisen kotitaloon. Vaikka tekniikasta pystyi löytämään yhtymäkohtia muihin taidegrafiikan tekniikoihin, oli tekniikka kiehtova ja uusi – materiaali oli painavaa, kovaa ja teos tulisi kiinteäksi osaksi perheen kotia. 

Tuominen kuvailee, että teokselle ainoa reunaehto oli yhtymäkohta hiihtoon. Taiteellisen suunnitteluprosessin alku oli, kuten aina, monipolvinen ja runsas. Alun monien luonnosten jälkeen toteutettavaksi valikoitui lopulta Tuomisen maalaama kuva, joka perustui hänen lintuperspektiivistä ottamaan valokuvaan hiihtokilpailun yhteislähdöstä. Teos näyttäytyykin ensisilmäyksellä abstraktina kuviona, mutta tarkasteltaessa paljastaa kymmenet hiihtäjät varjoineen etenemässä samaan suuntaan yhtenäisenä verkostona.

Tuominen halusikin hiihdon yksilökeskeisen karpaasimyytin sijaan korostaa teoksessaan lajin sosiaalista luonnetta. Tuominen kuvailee: ”Urheilu tuo ihmisiä yhteen ja tarjoaa heille merkityksiä elämään – yhtä lailla maailmanmestareille kuin lajin sunnuntaiharrastajillekin. Yksin talvisessa metsässä hiihtäminen on ihanaa, mutta itse hiihtämisen lisäksi lajissa on paljon muutakin – ystävyyttä, tunteita ja kokonainen hiihtokulttuuri.”

Koska teoksen lopullinen laatu oli tärkeää, betonielementin toteututtajaksi valikoitui graafisen betonin tekniikkaan hyvin perehtynyt LAKKA Elementti ja valmisbetoni Oy.

Kuva 3: Teosta voi katsella monelta suunnalta. Kuva: Lakka

Nyt, kohta kahdeksan vuotta valmistumisen jälkeen, Heikkinen istuskelee keittiössään usein kahvikupin äärellä ja katselee teosta. Teos herättää yhä ajatuksia: ”Se on kerroksellinen ja moniulotteinen. Siitä voi löytää muitakin ulottuvuuksia kuin pelkän hiihdon. Se on juuri sellainen kuin halusimme ja on kestänyt hyvin aikaa”. Teokseen ei ole kyllästytty, vaikka arkkitehti veli onkin ehdottanut leikkimielisesti, että teoksen saa aina piiloon vaikka kipsilevyillä. Siihen ei kuulemma ole tarvetta.

Heikkinen myös ihmettelee betonia kestävänä materiaalina ja teosseinän laatua. Vaikka teos on talossa hyvin keskeisellä paikalla, osittain eteisessä, pintaan ei ole jäänyt elämisen jälkiä. Rivien välistä voi kuulla, että elämää seinä on vuosien aikana nähnyt ja tulee varmasti näkemään vielä pitkään ja Heikkisen kahvikupin ääressä sitä katselemassa.

Meneillään olevien Olympialaisten kunniaksi kysyn Heikkisen terveisiä Suomen Olympiajoukkueelle.  Heikkisen äänessä voi kuulla hymyn ja aidon innostuksen, kun hän vastaa:

"Onnittelut jo tässä vaiheessa koko joukkueelle, Betoninkova suoritus!”

Näihin terveisiin on kenen tahansa helppo yhtyä.

Lakka Kivitalo – Heikkinen
Talotoimittaja: Lakka Kivitalo
Arkkitehti: Sami Heikkinen, INARO
Designer/Artist: Tatu Tuominen
Prefabrication: LAKKA Elementti ja valmisbetoni Oy
Betoni: Valkobetoni
Tyyppi: Asuinrakennus
Vuosi: 2014

Graphic Concrete Ltd
Itälahdenkatu 18 C, 5 fl. FI-00210 Helsinki
Tel:+358 (0)40 167 7805
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.graphicconcrete.com

Sign up with your email address to receive news and updates.